Archives for POLÉVKY - Page 3
Hovězí chlebová polévka
Do hrnku dej chléb na kousky nakrájený v hovězí polévce vařiti a přidej trochu kmínu. Když jest chléb rozvařen, prolisuje se a přilije se ještě hovězí polévka. Do toho se…
Chlebová polévka s vejci
Chlebová polévka s vejci. V hovězí polévce uvaří se 1 růže květáku, 1 celer, 1 mrkev, 1 petržel. Když je to měkké, nakrájí se to na nudličky, květák se rozebere…
Polívka z piva
Nakrájej do hrnku chleba, as co by se na hluboký talíř vešlo, dej jej do hrnku, nalej naň tři žejdlíky piva a žejdlík vody, osol, přidej trochu přebraného kmínu, spárek…
Hrachová polévka
Hrachová polévka. Uvař hrách do měkka, rozmačkej a prolisuj jej na kaši. Po té dej protlačenou hrachovou kaši do hovězí polévky, zapraž ji jíškou a nech povařit. Pak přidej trochu…
Svítky do polévky
Moučný svítek Moučný svítek. Utři 5 deka másla, dej do něho 3 žloutky, utři zase, pak trochu soli, ale opatrně, ne mnoho! 7 deka mouky, ze 3 bílků sníh, lehce…
Knedlíčky do polévky
Knedlíčky do polévky jsou dvojí: kulaté a lžičkou volně zavařené. Poslední nazývají se běžně též „noky“ dle francouzského nogues. My nazýváme v naší knize oba druhy knedlíčky. Upozorňujeme, aby se…
Zavářky do polévky
Zavářky do polévky. Do čisté polévky zavářejí se rozmanité přísady nebo se pouze v ní spaří. Uvádíme je názvem: zavářky. Zavářky z vaječného těsta Nazýváme je: nudle, čtverečky, strouhanka, makarony.…
Polévka štrasburská
Polévka štrasburská. Nakrájej housku na tenké lístky, vlož do vymazané formy jeden lístek vedle druhého a pokryj oloupanými a na koláčky nakrájenými uzenkami, po vrchu natři na nudličky krájenou a…
Polévka z hovězího ohonu
Polévka z hovězího ohonu. Hovězí ohon rozseká se na kusy 2 stotiny velké, načež se ve studené vodě omyje a ve vroucí spaří. Vloží se totiž do vařící vody na…
Polívka pivní na polský spůsob
Dej do hrnku tři žejdlíky piva, přidej dvanáct lotů cukru, kousek skořice a kousek citronové kůry a nech to chvíli vařiti, přidej pak žejdlík dobrého bílého vína, dvě sklenky maraskýnu,…