Jablečná jemná povidla
Recept na jablečná povidla – povidla z jablek
Oloupaná, na koláčky rozkrájená jablka rozvaří se v málo vodě, protlačí se jemným sytém, na to přidá se hojně roztlučeného cukru, vše se silně, za stálého míchání, provaří, dá vychladnouti a jablečná povidla ukládá do čistých, kamenných nádob, které se měchýřem dobře zaváží a v chladnou, čistou místnost uloží.
Jiný recept na jablková povidla
Dobře vyzrálá, sladká jablka se na čtvrtky nakrájejí, oloupají, jader zbaví a dají na pekáč. Na kilogram jablek se dá čtvrt kila cukru a trochu skořice a dusí se tak dlouho, až úplně změknou, pak se protlačí sýtem; nejsou-li dosti sladká, přidá se cukru a dusí se tak dlouho, až zhoustnou, dají pak do nádob, které se zaváží měchýřem nebo pergamenovým papírem, aby neměl vzduch přístupu.
Tím způsobem se připravují také povidla hrušková.
A ještě jeden způsob přípravy jablečných povidel
Oloupaná, na malé kousky rozkrájená jablka svaří se ve vodě, až se rozvaří, protlačí sítem, smíchají s cukrem, společně ještě několikráte silně zavaří a jablečná povidla do nádob ukládají.
Napsat komentář